Lønn og arbeidstid i påsken
Her gir vi deg reglene som gjelder rundt lønn og arbeidstid før påsken. Som arbeidsgiver er det et par ting som er viktig å vite.
Å starte for seg selv er begynnelsen på en spennende reise som gir deg muligheten til å leve ut gründerdrømmen. Samtidig kan det gi en rekke bekymringer og søvnløse netter dersom du beveger deg ut på nye områder for aller første gang.
Selskapsetablering krever mye papirarbeid og at du tar gjennomtenkte valg allerede før ditt nye selskap er i drift. Derfor kan det lønne seg å ha med en dyktig regnskapsfører på laget, som hjelper deg med alt det du må ta stilling til under oppstart og er en pålitelig rådgiver i alle faser av selskapets drift. Her får du våre beste råd når du skal etablere eget selskap.
Når du skal starte eget selskap er vår fremste anbefaling at du involverer en regnskapsfører tidlig. Det kan være lett å tenke at omsetningen vil være liten de første årene, og at en regnskapsfører vil være en unødvendig utgift. Dette kan imidlertid være en dyr tanke. De siste årene har myndighetene blitt strenge med gebyrer. Det kan rett og slett være veldig kostbart å gjøre ting feil, og en mer omfattende jobb for regnskapsfører å rydde opp i etterkant. Engasjer derfor heller en regnskapsfører med en gang, og legg opp til et nært samarbeid der du utfører enkelte funksjoner på egenhånd.
Dersom du velger riktig regnskapsfører får du dessuten langt mer enn noen som kan ta seg av tallene dine. Etter at du har kommet deg gjennom den kritiske oppstartsfasen, bistår vi gjerne både som regnskapsfører og strategisk rådgiver. Fordelen med dette er at vi allerede kjenner det nye selskapet ditt og vet hvilke mål du har med det. Det er et utmerket grunnlag for et godt og fruktbart samarbeid.
Før du går i gang med noe som helst av praktiske forberedelser, må du være sikker på at forretningsideen din er levedyktig. Er det et marked for tjenesten du planlegger å tilby? Hvordan skal du tjene penger? Hvor skal du drive virksomheten fra og hvordan skal du få på plass nødvendig utstyr, ressurser og lignende? Når du og eventuelle forretningspartnere kaster ideer frem og tilbake og blir stadig mer ivrige, kan det være lett å kun se muligheter. Dette er vel og bra, men ved en selskapsetablering er det også viktig å være bevisst på mulige utfordringer og begrensninger, og ha en plan for hvordan du håndterer dette.
Å legge frem forretningsideen din for en objektiv part er alltid en god idé. En regnskapsfører kan for eksempel komme med verdifulle innspill på bakgrunn av økonomifaglig kompetanse og erfaringer med ulike bransjer og bedrifter.
Noe av det viktigste å ta stilling til helt i oppstartsfasen, er hva slags selskapsform du skal velge. Du tror kanskje at valget står mellom å starte ENK eller AS? Dette er riktignok de aller vanligste, men det finnes langt flere du kan velge mellom. Forskjellige selskapsformer gir ulike rettigheter, men stiller også ulike krav. Derfor er det viktig at du velger den selskapsformen som er riktig for hvordan du planlegger å drive virksomhet. Det kan være mye å sette seg inn i, og derfor er det enkleste ofte å rådføre seg med en regnskapsfører.
Det er for øvrig fullt mulig å for eksempel starte med et enkeltmannsforetak og etablere et AS etter hvert som selskapet vokser.
Les mer om valg av selskapsform her.
Å velge riktig regnskapssystem er ikke nødvendigvis så vanskelig, men har større betydning enn du kanskje tror. Alternativene blir også stadig flere, og det alene kan virke overveldende. Vi tilbyr ulike regnskapssystemer, alt fra enkle standardsystemer for små virksomheter til omfattende systemer som skreddersys etter bedriften. Sannsynligheten er stor for at et standard system vil være mer enn nok for din nystartede bedrift, men det er alltid lurt å være bevisst på mulighetene sine før man tar valget.
Den største feilen vi ser at nye virksomheter gjør, er å velge systemer som er gratis og tro at dette er lønnsomt. Gratis regnskapssystemer støtter i realiteten ofte kun fakturering. Det er en grunn til at de ikke koster noe, og det er fordi de gjerne ikke har de funksjonene en regnskapspliktig virksomhet har behov for.
Å forstå seg på registrering av moms kan være utfordrende. Kort forklart innebærer det at dersom selskapet ditt omsetter for mer enn 50 000 kr i løpet av et år er det også mva-pliktig, og skal registreres i Merverdiavgiftsregisteret. Det er kundene dine som skal dekke moms på varene eller tjenestene du selger, men det er ditt ansvar å beregne og kreve den inn. Samtidig skal du betale merverdiavgift for varer og tjenester du kjøper inn til virksomheten din, men dette vil ofte være fradragsberettiget.
Er virksomheten din registrert i Merverdiavgiftsregisteret skal du altså:
Myndighetene opererer med høye gebyrer ved feil beregning eller for sen innbetaling av moms. Om du synes dette høres komplisert ut vil det derfor lønne seg å få hjelp. Da sparer du mye tid på å sette deg inn i regelverket så vel som å utføre arbeidet.
En viktig del av den rådgivningen vi gir i forbindelse med selskapsetablering handler om å legge gode planer og innarbeide gode rutiner fra start. Dette gjør dere godt rustet for å drive selskapet i henhold til myndighetenes lover og retningslinjer. Når dere har kommet dere gjennom den spennende og stressende oppstartsfasen, er vi gjerne med på veien videre.
Det er mye å tenke på under et selskaps første leveår. Sett derfor bort økonomifunksjonen til noen som kan det. Som din regnskapsfører tar vi ansvar for at innbetalinger og rapportering skjer i henhold til fristene som foreligger. Dermed frigjør du tid du kan bruke på annet – og har alltid en kompetent rådgiver tilgjengelig når det dukker opp spørsmål knyttet til økonomi eller forretningsstrategi.
Her gir vi deg reglene som gjelder rundt lønn og arbeidstid før påsken. Som arbeidsgiver er det et par ting som er viktig å vite.
Her får du en full oversikt over alle frister i regnskapskalenderen for regnskapsåret 2023. Her er frister for årsoppgjøret for 2022 i 2023.
Selma Ibisevic har jobbet i Regnskapskollegiet i 10 år, og stortrives i jobben. Har du lyst til å bli hennes kollega?