Regnskap

Hvordan registrere regnskapsfører for din bedrift

Hvis du driver en virksomhet eller et foretak og er regnskapspliktig, kan det lette arbeidsmengden å engasjere en ekstern regnskapsfører. Men hvordan går du egentlig fram for å registrere en regnskapsfører, og hva bør du vite før du gjør det?

Å benytte seg av regnskapsfører for å føre regnskap er frivillig, men feil, mangler eller uteglemmelser i regnskapet eller i innrapporteringer til myndighetene kan bli både alvorlig og dyrt for selskapet. Bruker du Regnskapskollegiet tar vi ansvaret.

Les også: "Hvilke oppgaver kan jeg gjøre selv – og hva bør jeg overlate til regnskapsfører?"

Hvordan registrere regnskapsfører for din bedrift

Hvordan registrere regnskapsfører

En regnskapsfører registrerer, avstemmer og rapporterer informasjon om økonomi og regnskap til foretakets eiere og offentlige myndigheter på jevnlig basis. 

Når du skal registrere regnskapsfører for ditt selskap må du først tenke gjennom hva du ønsker og hva som er viktig for deg når det gjelder regnskapstjenester. Det er spesielt noen ting det kan være lurt å reflektere over.

1. Ta avgjørelsen: trenger du regnskapsfører eller ikke?

Det er frivillig å benytte regnskapsfører, og det er ikke alle foretak eller selskap som behøver å hente inn ekstern hjelp for regnskapet. Hvis du har kompetansen, kan du utføre regnskapspliktene dine selv. Det er nemlig selskapet selv som er ansvarlig for riktig utført regnskap, og det er valgfritt om du tar jobben selv eller lar en ekstern regnskapsfører gjøre det for deg.

2. Velg regnskapsfører eller regnskapsførerfirma

Når du skal velge regnskapsfører er det noen faktorer det er verdt å vurdere før du bestemmer deg:

  • Undersøk om regnskapsføreren har autorisasjon
  • Hva slags tilbakemeldinger har regnskapsføreren eller firmaet de tilhører fått fra andre kunder?
  • Bruker regnskapsfirmaet moderne digitale løsninger som effektiviserer arbeidet?
  • Hvilken pris kan de tilby?

Dersom du er usikker på om regnskapsføreren har autorisasjon, kan du sjekke det på Finanstilsynets virksomhetsregister her.

Regnskapskollegiet har autoriserte og dyktige regnskapsførere, som hjelper deg å styre økonomien og regnskapet på en strukturert og effektiv måte. Ta kontakt med oss her for en uforpliktende prat om hva vi kan gjøre for deg.

3. Meld fra om valg av regnskapsfører

Når du har valgt regnskapsfører må du melde fra om valget ditt til enhetsregisteret. Dette gjøres på Samordnet registermelding. Regnskapsføreren bekrefter meldingen med elektronisk signering.

Trykk her for å lese mer på Altinn: Må jeg ha regnskapsfører?

Regnskapskollegiet har kompetansen du trenger

Regnskapskollegiet har stor kompetanse innenfor mange bransjer og jobber med alt fra store konsern til små enkeltselskaper. Vi er en del av Revisorkollegiet og har derfor tilgang til kompetanse på hele spekteret av tjenester innenfor økonomi og administrasjon. Hvis din virksomhet behøver bistand med hele eller deler av økonomifunksjonen, kan vi hjelpe deg. Nøl ikke med å kontakte oss for en uforpliktende samtale om hva vi kan gjøre for deg og din bedrift.

Lønn og arbeidstid i påsken

17 mars 2023

Her gir vi deg reglene som gjelder rundt lønn og arbeidstid før påsken. Som arbeidsgiver er det et par ting som er viktig å vite.

Alle frister for regnskapsåret 2023

15 mars 2023

Her får du en full oversikt over alle frister i regnskapskalenderen for regnskapsåret 2023. Her er frister for årsoppgjøret for 2022 i 2023.